“Z przepisu babci i dziadka” – przetwory z warzyw. “Promyczki” zakisiły kapustę.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22

U "Promyczków" wrzawa była ogromna, kiedy niespodzianka wyszła na jaw - kiszenie kapusty z przepisu babci nasze go Nikodema. ??Właśnie od tego zaczęliśmy. Nikoś z babcią przygotował profesjonalny film instruktażowy, jak kisić kapustę, ale też nasze przedszkolaki dowiedziały się o wartościach odżywczych tego przetworu jak i innych zapraw na zimę. Po projekcji "Promyczki" umyły ręce, założyły rękawice oraz chustki i wzięły się do pracy. Kroiliśmy kapustę, tarliśmy marchewkę i odmierzaliśmy odpowiednią porcję soli. Kiedy wszystko było wymieszane, dzieci uciskały kapustę w przygotowanych słoiczkach i nakleiliśmy etykiety z samodzielnie napisanym imieniem. Słoiczki zamknęliśmy gumką. Nie mogło zabraknąć elementu tradycyjnego ubijania kapusty. Pobawiliśmy się ubijanie ubijakiem i deptanie, śmiechu było co niemiara.

Komentowanie jest niedostępne.