11 lutego "Promyczki" zgłębiały tradycję Tłustego czwartku na wiele sposobów. Od rana było ćwiczenie z dmuchanie balonów, które przeobraziły się w pączki. Była aktywna matematyka podczas odmierzania sypkich produktów oraz wody, by zrobić zaczyn drożdżowy. Cały dzień trwały obserwacje pączkowania drożdży i wyciąganie wniosków. Rączki "Promyczków" napracowały się mocno podczas wydzierania papieru, oklejania balonów, lukrowania i dekorowania kolorową posypką. Należało też wykazać się dobrą współpracą podczas pracy w parach. Powstały gigantyczne pączki, ale dla pełnego celebrowania tradycji nie mogło zabraknąć też faworków. Odbyły się warsztaty kulinarne według przepisu babci. Dzieci samodzielnie stworzyły instrukcję, by zrobić ciasto na chrusty. Krok po kroku dodawały poszczególne produkty, zbiły ciasto, rozwałkowały i zawijały słodkie smakołyki.