Zdrowy styl życia ma dla "Promyczków" ogromne znaczenie. Grupa wzięła niezwykle aktywny udział w jesiennej edycji Sprintem do Maratonu, zdobywając wszelkie możliwe nagrody. W wiosennej wersji dołączyła także, ale podjęła tym razem niektóre z działań. „Śniadanie Mistrzów” było właśnie jednym z nich. Składniki posiłku wybrały przedszkolaki. Bazując na posiadanej już wiedzy i z chęci przełamania własnych ograniczeń wybrały ciemny makaron, ser Feta i groszek. Produkty, z których można zrobić najprostszą kompozycję smakową w formie sałatki i wartościowy posiłek jednocześnie. To były fantastyczne zajęcia. "Promyczki" rozpoczęły oczywiście od zasad higieny i bezpieczeństwa. Przygodę z ciemnym makaronem zaś od przeczytania jego nazwy oraz rodzaju mąki z jakiej został zrobiony. Zapoznały się ze sposobem przyrządzenia produktu. Pojawiła się matematyka podczas odczytywania wagi opakowania i obliczania, ile litrów wody jest nam potrzebne na cała paczkę. "Promyczki" poradziły sobie z tym doskonale. Były zatem też jednostki wagi i pojemności. Pojawiła się również ciekawostka na temat soli. To jednak nie koniec nauk ścisłych podczas kulinarnych warsztatów. Dzieci rozmawiały też o temperaturze wrzenia i ustaliły, w ilu stopniach wrze woda oraz rozmawiały o parowaniu. Z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa obserwowały ten proces i wysnuwały własne wnioski. Zgłębiały wiedzę na temat korzyści płynących ze spożywania razowego makaronu i bogactwa składników w nim zawartych. Wszystkie te wiadomości posłużyły do wykonywania w parach lub trzyosobowych zespołach plakatów zachęcających innych do sięgania po pełnoziarniste produkty. Powstały piękne prace i "Promyczki" ponownie zabrały się do przygotowania „Śniadania Mistrzów”. Skontrolowały termin ważności groszku oraz sera. Przygotowały stoły i w czasie drugiego śniadania rozpoczęły kulinarne kompozycje we własnych miskach i degustację. Niewiarygodne wprost jak szybko makaron znikał z talerzy, jak chętnie dzieci przełamywały własne opory i próbowały produktów, które niekoniecznie są ich smakami.