Promyczki bardzo dużo wiedzą o zdrowym odżywianiu i starają się dbać nie tylko o swojego zdrowie, ale też swoich bliskich. Podczas przygotowań do Dnia Babci i Dziadka zaprosiły do współpracy babcię Nikodema i skorzystały z jej sposobu na zakwas z buraków. Zgłębiły wiadomości o zachwycającym je buraczku, skrytych w nim wartości oraz wpływie na budowanie odporności. Było to nie lada działanie. Promyczki kształtowały szereg kompetencji, działając w oparciu o plan daltoński funkcjonujący w grupie i dziecięce zachwyty. Przedszkolaki wykonywały instrukcję do zrobienia zakwasu w oparciu o przepis przesłany drogą wirtualną. Samodzielnie dochodziły do przygotowania odpowiedniej ilości produktów, kształtując kompetencje matematyczne z wykorzystaniem różnych sposobów pomiaru. Oczywiście zgodnie z dziecięcą matematyką. Współpracowały dbając o bezpieczeństwo i higienę podczas działań kulinarnych. Przez cały okres procesu kiszenia prowadziły obserwacje, wyciągały wnioski i budowały wspólną odpowiedzialność za sukces poprzez zbieranie pianki z eliksiru. Pokazały bliskim swoje działania, opowiedziały o korzyściach buraczanego zakwasu i zachęcały do wykonania go w domu. Każdy Promyczek wykonał też wesołe, indywidualne zdjęcie i posłał z okazji Dnia Babci i Dziadka swoim bliskim. Oczywiście dokonały degustacji i po raz kolejny udowodniły, że zachwyt samodzielnymi działaniami przełamuje uprzedzenia do próbowania nowych produktów.