Wielkanocy projekt Promyczków tak uruchomiły ich apetyt na babę, że nie mogło zabraknąć kulinarnych działań. Dzieci postanowiły zrobić coś niecodziennego i powstały babki pietruszkowe. Było wspólne opracowanie instrukcji i przygotowanie produktów, rozrobienie masy, wypełnianie foremek oraz współpraca z paniami z kuchni, by je upiec. Podczas przygotowywania ciasta Promyczki napotkały wskazówkę – dodać 2/3 produktu. Próbowały samodzielnie dojść do tego, co to oznacza. Po raz kolejny potencjał naszych przedszkolaków nie zawiódł i zagadka została rozwikłana. Uczenie się od siebie jest cennym elementem pracy w grupie. Kiedy babki się piekły odbyła się się wyprawa do sklepu, gdyż pietruszkowe babeczki potrzebowały ustrojenia. Promyczki musiały znaleźć taki, który smakuje wszystkim i jest zdrowy. Przeglądały lodówki w markecie i czytały etykiety. Dzieciom udało się znaleźć 100% naturalny. Przeczytały skład i zdecydowały się na niego. By nasze baby były strojne, zakupiliśmy też natkę pietruszki. Smakowanie własnych wypieków wymagało świątecznego nastroju, więc było samodzielne dekorowanie stołów. Podczas tych działań dzieci miały tez okazję poznać moc pietruszki tkwiącą w jej rdzeniu. Obrały je z wierzchniej warstwy, smakowały i zachwycały się jej orzechowym smakiem. Przy okazji też miały okazję obserwować wewnętrzną budowę korzenia. Przed zjedzeniem babki otrzymały białe czapeczki z serka i śliczne zielone listki pietruszki. Takie strojnisie smakowały Promyczkom niesłychanie. Nawet tym, którzy wcześniej nie jadły nigdy pietruszki.