W minionym tygodniu Iskierki rozpoczęły aktywne działania w ramach swojego projektowego dociekania "Jak zbudować zdrowie?" Zaczęły od kapusty i jej walorów. "Rozbierały ją", przekonując się, iż ma warstwy, ale też doświadczały zapachem, dotykiem. Kształtowały umiejętności użyteczne - uczyły się sposobu konserwacji i zapamiętywały jednocześnie, jakie produkty do jej ukiszenia są niezbędne. Wszystko, jak to u Iskierek, zgodnie z koncepcją planu daltońskiego - zatem produkt w jednym słoiku. Do współpracy i pomocy grupa zaprosiła panie z kuchni, które poszatkowały kapustę i część wykorzystały do piątkowego obiadu, by Iskierki spróbowały nowego smaku. Część natomiast przedszkolaki skosztują w "czystej wersji". Od poniedziałku do piątku wszyscy zaglądali do słoja, wąchali i małymi krokami przekonywaliśmy się do nowego produktu. Iskierki wiedzą już, że kiszone warzywa mają dużo witamin i chronią nas przed chorobami.